Veiligheidskundige
Interview met Daan
Maak kennis met Daan
Even voorstellen: Wie ben je en wat is jouw functie binnen Wilchem?
Ik ben Daan Ligthart, Adviseur Kwaliteit, Arbo en Milieu sinds januari 2022. Onlangs heb ik mijn studie HBO Integrale Veiligheidskunde afgerond. Mijn verantwoordelijkheid ligt voornamelijk op het gebied van veiligheid, terwijl ik steeds meer milieuzaken deel met Wouter. Mijn focus ligt op kwaliteitscontrole van het milieu, terwijl Wouter zich onder andere bezighoudt met afvalbeheer en de waterzuiveringsinstallatie. Ik voer interne audits uit, begeleid externe certificeringen en werk aan medewerkers hun klachten en verbeteringen. Kortom, KAM is een uiterst veelzijdige functie binnen Wilchem!
Wat was toentertijd de reden om als veiligheidskundige aan de slag te gaan in het incidentmanagement bij Wilchem?
Ik heb vroeger vanaf mijn 15e als vrijwilliger bij de strandwacht op Scheveningen gewerkt, waar ik altijd al een grote interesse in veiligheid had. Ik was betrokken bij hulpdiensten als vrijwilliger, wat mijn fascinatie voor dit vakgebied verder aanwakkerde. Ook werkte ik als figurant bij Openbare Orde en Veiligheid (Stichting OOV), een stichting die figuranten inzet als tegenspel voor hulpverleners.
Met al deze nevenactiviteiten ontdekte ik dat integrale veiligheidskunde mijn roeping was. Na twee jaar werkzaam te zijn geweest in de spoorsector bij Strukton Rail als QHSE'er, belandde ik uiteindelijk bij het distributiecentrum van Zeeman als QHSE Representative. Maar al snel besefte ik dat een hele dag binnen zitten niet aan mijn verwachtingen voldeed.
Toen kreeg ik een telefoontje van een detacheringsbureau met een aanbod om bij Wilchem te komen werken. Na ons eerste sollicitatiegesprek waren zowel zij als ik direct enthousiast. De combinatie van binnen- en buitenwerk is precies waar ik naar op zoek was. Bij Wilchem heb ik de ideale balans gevonden en kan ik mijn passie voor veiligheid volledig tot uiting brengen.
Kun je ons meer vertellen over jouw verantwoordelijkheden als veiligheidskundige bij Wilchem?
Elke week probeer ik minimaal één keer op een klus buiten te zijn om te zien of theorie en praktijk op elkaar aansluiten. In de praktijk klopt het namelijk niet altijd met de theorie, en ik ben altijd op zoek naar de juiste balans. Wat ontbreekt er in de theorie? Wat moet er worden aangepast? Mijn focus ligt vooral op het verbeteren van processen. Op basis daarvan bepaal ik welke persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM's), materialen en machines we moeten aanschaffen of verstrekken aan onze medewerkers. Zo zorgen we ervoor dat we altijd op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen en onze medewerkers optimaal kunnen ondersteunen in hun werkzaamheden.
Daarnaast ben ik ook verantwoordelijk voor het beantwoorden van vragen van medewerkers. Soms weten ze niet hoe ze moeten handelen in bepaalde situaties en dan bekijk ik de casus. Als incident coördinator of Officier van Dienst (OVD) er niet uitkomen, word ik als laatste lijn ingezet om mee te kijken. Dit kan zowel op locatie als vanuit mijn computer. Hierin neem ik mijn rol als adviseur voor de medewerkers die op de klus actief zijn.
Als een soort spin in het web van het bedrijf heb ik te maken met alle facetten en uiteindelijk kom ik altijd weer terug bij het hoofdonderwerp: veiligheid.
Wat spreekt jou het meeste aan?
De diversiteit in werkzaamheden. Bij ons werk is diversiteit een uitdaging; je moet eigenlijk van alles wat weten. Het leuke is dat ik veel trainingen heb gevolgd en nog steeds blijf doen. Hierdoor kan ik de operationele medewerkers enorm helpen bij hun vragen. Het stelt me ook in staat om bij verschillende projecten te kunnen kijken en overal toegang te hebben. Dankzij trainingen zoals ademlucht, VBGS en TVM Vakman wordt het werk een stuk makkelijker en beter te begrijpen.
Welke uitdagingen kom je vaak tegen als veiligheidskundige in het incidentmanagementveld en hoe ga je hiermee om?
Het aannemen van nieuwe medewerkers is een echte uitdaging vanwege de diversiteit aan werkzaamheden. Incident management heeft geen specifieke opleiding, maar bestaat uit verschillende opleidingen die je vaardigheden vormen. Het is een verfijnde taak om hen goed in te werken zonder hen te overweldigen met informatie. Na het inwerkproces leren we hen om cursussen te combineren, zoals ademlucht en ADR. Dit kost veel tijd. Als veiligheidskundige is het lastig te bepalen wanneer we snel genoeg gaan en wanneer we het op een veilige manier doen, zodat nieuwe medewerkers de nodige competenties hebben om het werk veilig uit te voeren.
Heb je specifieke incidenten meegemaakt die een blijvende impact hebben gehad op jouw kijk op veiligheid?
Ja, zeker. Voorschoten vorig jaar met de treinaanrijding. Dit incident raakte me diep vanwege mijn achtergrond op het spoor. Het kwam daardoor heel dichtbij. Aan de ene kant voelde het goed om hieraan mee te werken en mijn steentje bij te dragen, maar aan de andere kant was het verschrikkelijk dat het gebeurd is. We hebben ons uiterste best gedaan om het snel en veilig af te handelen. Dit laat zien hoe belangrijk de rol van veiligheidskundige is, en benadrukt voor mij persoonlijk het belang van deze functie. Wat kunnen we ervan leren? Natuurlijk kunnen we dit incident niet meer terugdraaien, maar hoe kunnen we voorkomen dat zoiets nog een keer gebeurt?